Friday, 30 December 2016

Mengapa Badan Cepat Penat Dan Tidak Bermaya

Assalamualaikum...Apa yang kita rasa sepanjang hari? Rasa happy atau rasa murung?Kenapa murung?Sebab penat ke?Penat layan kerenah orang, penat buat kerja, penat belajar, penat macam-macam.Mudah sangat  penat.Agak-agak sebab apa cepat penat ni? Saya sebagai pelajar, saya tahu pelajar ni banyak kerja.Dengan assignmentnya, dengan aktiviti kolejnya, dengan aktiviti universiti, dengan test dan assignmentnya.Kalau pelajar pertanian pula, selalu bermain dengan panas.Terdedah kepada panas terik matahari, buat badan mudah rasa penat.Kalau yang buat bisnes sambil belajar tu lagi banyak tenaga diperlukan.Jadi, apakah yang menyebabkan seseorang itu cepat penat?Antaranya adalah diet yang tidak seimbang.Ada nutrien yang tidak cukup dalam makanan.Kadang-kadang,makan makanan yang kurang sihat seperti terlalu banyak minum minuman berkarbonat, produk kaya tepung,makanan segera dan banyak lagi.Jadi, jika amalkan makanan tersebut, tubuh kita akan cepat penat sebab badan kita tak cukup khasiat dan nutrien.

Badan cepat sebab kita tak cukup air.Bila tak cukup air, sel dalam badan kita akan mengecut seterusnya sel kurang sihat.Bila sel kita tak sihat, itu sebab badan kita akan mudah rasa penat sebab sel kita tak dapat berfungsi dengan baik.

Kemudian badan kita cepat penat jika sel darah merah kurang.Sistem badan kita sentiasa beroperasi 24 jam, 7minggu, 30hari, 365 hari. Bayangkan lah dia tiada rehat.Jadi sel-sel darah merah perlu sentiasa diganti dengan pembentukkan sel darah merah yang baru. Bagi wanita pula, kehilangan darah ketika haid menyebabkan iron dalam darah juga berkurang dan ini menyebabkan wanita berisiko mendapat anemia. Lemah, Letih, sesak nafas adalah simptom-simptom anemia.

Badan kita juga cepat penat jika badan kekurangan vitamin.Sel-sel badan kita perlukan vitamin untuk bergerak.Jadi,kalau sel kita tak dapat vitamin, sel kita tak dapat berfungsi dengan baik.

Jadi, saya ingin kongsikan rahsia untuk hilangkan kepenatan.Ramai orang puji ubat ajaib ni.Selepas makan ubat ni, hilang rasa-rasa penat, rasa lebih bertenaga.Rasa mengantuk pun dah semakin berkurang.Ubat ajaib ni namanya B-complex.B-complex membantu dalam pembentukan sel darah merah yang sihat.


Hubungi saya ke 017-2800 727(najimah)


Post a Comment

PENGEDAR SHAKLEE UPM, SERDANG DAN SERI KEMBANGAN 013-4750347

Assalamualaikum dan salam sejahtera Warga UPM , Serdang dan juga Seri Kembangan yang ingin dapatkan produk Shaklee secara COD Boleh hubungi ...