Assalamualaikum dan selamat sejahtera…hari ni suka saya
kongsikan tentang sayur kesukaan saya.Cuba teka apa dia?Tidak lain dan tidak
bukan apalagi kalau bukan petai.Nama saintifiknya, Parkia Speciosa.Ulam
tersedap dalam kalangan yang sedap.Sejak kecil lagi suka makan petai.Suka sangat
terutama sekali kalau buat tumis petai.Memang superb.Tambah-tambah kalau tumis
petai mak yang buat.
Nampak Gambar Tumis Petai Je Pun Dah Terliur |
Tapi saya tahu, ramai je yang tak suka makan
petai.Alasannya, bau busuk. Ya, itu kenyataan.Bau petai memang busuk.Bau
busuknya adalah bau gas metana semulajadi yang tersimpan di dalam
kekacangnya.Tapi, busuk-busuk petai pun, banyak
khasiatnya.Petai ni mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi.Buah
petai juga ada kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2
dan juga vitamin C.
Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai
berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis,mencuci buah
pinggang serta mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang mempunyai cacing
di dalam badan.Berdasarkan informasi dari Penolong Pegawai Pertanian Kanan,
Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia,En.Tajuddin Abd. Manap,kandungan
klorofil dalam biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk
kulit, memastikan kesegaran tubuh dan memperbaiki sistem penghadaman pengamal.Beruntungnya orang yang makan petai walaupun petai bau
busuk.
Ayah saya pandai panjat pokok petai.Bab –bab kerja kampung
ni memang ayah saya pandai.Alhamdulillah, rezeki ayah dan keluarga.Ayah tak ada
pokok petai pun tapi ayah panjat pokok petai orang.Nak panjat pokok petai bukan
senang tau, tambah pokok petai yang tinggi.Lepas dapat petai , petai tu dibahagi dua.Untuk tuan
pokok dan untuk ayah.Ayah bawak balik, anak dia yang lahap.Rezeki, tak perlu beli petai kalau nak makan petai.Moga ayah sentiasa
dikurniakan kesihatan yang baik.Kadang risau jugak ayah buat kerja-kerja yang
berisiko ni.Fikir yang baik-baik je.
Jadi, apa yang dibuat dengan petai tu?.Macam-macam boleh
buat.Buat tumis petai, ulam petai cicah
dengan sambal tempoyak ,buat jeruk petai
dan banyak lagi.Apapun, kena beringat, makan petai dalam kuantiti yang banyak
juga tidak baik untuk kesihatan kerana petai mempunyai kadar asid amino yang
tinggi yang boleh mengakibatkan komplikasi pada ginjal.Jadi, makan lah
berpada-pada.Makan pun kena sesuai pada masa, supaya tak ganggu keselesaan
orang lain.Kalau boleh janganlah makan petai sebelum solat Jemaah, kasihan
orang yang duduk sebelah kita tu.Nak solat pun terganggu dengan bau yang tidak
menyenangkan.
Mulai hari ni, perbanyakkan lah makkan sayur- sayuran.Kita
kena makan makanan seimbang, cukup serba-serbi.Dan nak lebih bagus makan
vitamin/supplemen Shaklee untuk top up nutrient dalam badan.Hakikatnya, makanan
kita hari ini dah kurang khasiat berbanding dulu-dulu.Tambah-tambah,sekarang ni
banyak sayur yang disembur dengan pesticide sebelum dijual.Kasihan lah badan kita.
No comments:
Post a Comment